Grävstart!

Det är en sorgens vecka i Sverige. Det är vår, här står vi inför grävstart, men den där glädjen vill inte infinna sig efter det som hänt i Sveg och i Stockholm. Vi människor…

8cEjzaoAiJorden kan du inte göra om
stilla din häftiga själ,
endast en sak kan du göra:
en annan människa väl
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler
en hungrande människa mindre
betyder en broder mer

NU GRÄVER VI! Vi hade hoppats på en grävstart i januari, men tjälen var djup och försenade grävarbetet på många håll och det ena försenade det andra. Men nu på tisdag drar vi igång!
Vi börjar med sträckan Hulu-Kinnarumma. Den ledningen ska dels mata alla fibertrådarna till hela Kinnarummaområdet, dels mata stationen (noden) i Hulu så vi får signal i vårt nät.

SIGNAL, JA! Vi har fått in anbud på kommunikationsoperatör och utvärdering pågår! Vi är lite styrda i och med att KO måste upphandlas och vi inte kan välja fritt, men att det ska finnas ett stort utbud av tjänsteoperatörer och tjänster, är självklart ett måste . På grund av regler för upphandling som vi måste följa, så råder sekretess och vi återkommer när avtal är tecknat.

Vi börjar alltså gräva i västra sidan av området, detta pga Telias nedsläckning av det fasta telefonnätet. Hulu telestationsområde blev av med ADSL-bredbandet redan förra året och nu stängs även den fasta telefonen via kopparledning nersista maj. Mobiltäckningen i Hulu är allt annat än bra. I Kinnarumma stängdes ADSL-bredbandet ner i vintras. Nånstans måste vi börja och då känns det naturligt med den ändan som har sämst kommunikation och där behovet är störst.

HJÄLP VÅR FÖRENING genom att göra inbetalningar i tid, meddela adress- och telefonändringar, uppdatera din mail-adress om du byter! Att påminna om betalningar och leta efter folk som flyttat tar tid från annat arbete för oss. Kom ihåg att alltid märka dina betalningar med fastighetsbeteckning.
Senaste betalningen var 5.000:- som skulle varit inne 31/3 till BG 174-9530, om någon missat det.

HJÄLP OSS också med att tala väl om föreningen och fiber! Det underlättar för oss när vi förhandlar med markägare och entreprenörer om de redan har hört talas om oss och vet att vi jobbar för bygdens bästa. Dessutom vill vi gärna få med de där sista fastigheterna som inte anmält sig än. Det här är vår förening!

Kalkylen på 20.000:- för en anslutning ser fortfarande ut att kunna hålla och vi följer noggrannt upp under projektets gång.

Nu i april är det fem år sen vi kontaktade kommunen och frågade när vi skulle få fiber. Och fick till svar att det är bara till att sätta igång och gräva själva. Då trodde en del, att fiber inte var nåt att satsa på och att det skulle komma andra lösningar. Men det har det inte gjort än och nu är fiber hetare än nånsin. Det var nog till nackdel för oss att vi var så tidiga, vi har fått göra om så mycket pga ändrade förutsättningar under loppets gång. Det har dykt upp nya regler, nya frågeställningar och gör så fortfarande, samförläggningar som ett exempel. Men nu måste den där fibern i backen!

Facebook kommer att användas för lägesinformation, ha gärna ett öga här! Nu gräver vi!

ulrika

Ulrika Andersson, Ordf. Hulu Fiber